Nieuwsberichten

Nieuwe FTO-module Soa en PrEP

6 februari, 2020

Het IVM heeft - in samenwerking met Soa Aids Nederland, GGD Nederland en KNMP - een nieuwe FTO-module (met bijbehorende presentatie) ontwikkeld over soa en hiv Pre-Expositie Profylaxe (PrEP).

'Lastige gesprekken' op LOVAH-Congres

30 januari, 2020

Vrijdag 24 januari vond in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam het LOVAH-Congres plaats. Naast het verzorgen van een skillslab Pessarium door NHG-collega Iris Ketel, waren we als NHG ook op de beursvloer aanwezig. De aanwezige huisartsen in opleiding konden bij ons een 'lastig gesprek' oefenen op het gebied van seks.

Terugblik 25-jarige jubileum seksHAG

25 november, 2019

De seksHAG vierde dit jaar haar 25-jarige jubileum, onder meer met een goed bezocht en gewaardeerd lustrum-symposium.

Cruciale rol voor huisarts bij PrEP

13 november, 2019

Wat is de rol van de huisarts bij het tegengaan van hiv-besmettingen met het middel PrEP? Huisartsen lijken nog huiverig om het middel voor te schrijven (NRC, 29-10-2019). De seksHAG ziet hierin juist een cruciale rol weggelegd voor de huisarts (Medisch Contact, 01-10-2019).

Met PrEP moet je niet treuzelen

5 augustus, 2019

De introductie van hiv-preventiepil Prep in Nederland wordt overschaduwd door uitstel en stroperigheid.

PrEP vanaf vandaag verstrekt, GGD's verwachten wachtlijsten

1 augustus, 2019

GGD's beginnen vandaag met het verstrekken van de hiv-preventiepil PrEP en de medische zorg die daarbij hoort. De pillen zijn bedoeld voor homoseksuele mannen met een verhoogd risico op hiv.

Toename hepatitis A en shigellose bij MSM

18 juli, 2019

Het RIVM-LCI bracht deze week naar buiten dat er een toename is van hepatitis A en shigellose (bacillaire dysenterie) onder MSM (mannen die seks hebben met mannen).

Jaarverslag seksHAG 2018

11 juli, 2019

In 2018 hebben de leden van de seksHAG wederom met verve bijgedragen aan de kwaliteit van huisartsgeneeskundig handelen op het gebied van seksuele gezondheid. Leden van de groep verzorgden nascholingen voor meer dan 2000 huisartsen, aiossen en assistenten.

Online tools voor artsen en patiënten

10 april, 2019

Welke online tools en websites over soa's, hiv en seksualiteit zijn belangrijk om als arts te kennen? En welke zijn handig voor uw patiënt?

NTvG special Seksualiteit

4 juni, 2018

Het NTvG besteedt extra aandacht aan het thema seksualiteit.

Standpunt NHG-Expertgroep Seksuele Gezondheid (seksHAG) ten aanzien van PrEP

28 mei, 2018

De SeksHAG heeft een standpunt geformuleerd over de hiv-preventiepil (PrEP). In dit standpunt wordt kort de huidige stand van zaken rondom PrEP verwoord en wat dit, naar mening van de SeksHAG betekent voor de Nederlandse huisartsenpraktijk.

Geen verdere stijging soa’s in 2017 blijkt uit de Thermometer seksuele gezondheid van het RIVM en meer over de rol van de huisarts bij soaconsulten

30 april, 2018

Deze maand verscheen de Thermometer met nieuwe cijfers en trends over soa en seksuele gezondheid in Nederland in 2017. ‘De rol van de huisarts bij soaconsulten’ van Jan van Bergen is het artikel van de maand in Huisarts en Wetenschap.

De Gezondheidsraad adviseert om mensen die een groot risico lopen op een hiv-infectie preventief hiv-remmers te geven (PrEP)

28 maart, 2018

De Gezondheidsraad heeft op 27 maart het advies uitgebracht om mensen die een groot risico lopen op een hiv-infectie preventief hiv-remmers te geven (PrEP). Dat kan helpen om het aantal nieuwe infecties verder terug te dringen. De raad schrijft dit aan de minister voor Medische Zorg en Sport.

'Hiv is niet meer seksueel overdraagbaar bij adequate behandeling'

1 maart, 2018

Mensen die leven met hiv en effectief behandeld worden, dragen het hiv-virus niet over bij seksueel contact. U=U staat voor Undetectable = Untransmittable (Niet meetbaar = Niet overdraagbaar).

PrEP in Nederland goedkoper en toegankelijker!

6 februari, 2018

De hiv-preventiepil PrEP is toegankelijker en goedkoper verkrijgbaar. Per 1 januari kunnen huisartsen PrEP voorschrijven voor ongeveer 50 euro per maand bij dagelijks gebruik. De apotheek levert PrEP alleen op recept. Wat betekent dit voor jouw praktijk?

Nieuwsbrief

Krijgt u weleens vragen over soa of seks waar u niet meteen een antwoord op weet? Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen op het gebied van soa, hiv en seks en schrijf u in voor de nieuwsbrief van Soa Aids Nederland; de interventiespecialist op het gebied van soa en hiv!