De Gezondheidsraad adviseert om mensen die een groot risico lopen op een hiv-infectie preventief hiv-remmers te geven (PrEP)

De Gezondheidsraad heeft op 27 maart het advies uitgebracht om mensen die een groot risico lopen op een hiv-infectie preventief hiv-remmers te geven (PrEP). Dat kan helpen om het aantal nieuwe infecties verder terug te dringen. De raad schrijft dit aan de minister voor Medische Zorg en Sport.

In Nederland zijn ongeveer 20.000 mensen besmet met hiv. Hoewel het aantal nieuwe hiv-besmettingen flink is verminderd door stimuleren van condoomgebruik, regelmatig testen en vroege behandeling (om verdere verspreiding tegen te gaan), komen er jaarlijks ongeveer 800 nieuwe hiv-infecties bij. Dit aantal kan omlaag door aan de groep die het grootste risico loopt PrEP te verstrekken, verwacht de raad. De belangrijkste doelgroep is die van mannen die onveilige seks hebben met verschillende andere mannen.

PrEP is effectief in het voorkomen van besmetting met hiv. Voorwaarde is dat het middel trouw wordt ingenomen. Goed georganiseerde medische begeleiding is belangrijk: om gebruikers voor te lichten over het juiste gebruik van het middel, om te controleren op bijwerkingen en regelmatig te testen op hiv en andere soa’s.

Omdat de prijs van PrEP de afgelopen tijd flink is gedaald, lijkt verstrekking aan de doelgroep kosteneffectief. Toch is niet precies duidelijk in hoeverre PrEP bijdraagt aan het terugdringen van hiv in Nederland. Daarom adviseert de raad om de effecten de komende vijf jaar goed te meten. Daarbij gaat het om de effectiviteit in de praktijk, de daling van het aantal nieuwe hiv-patiënten, ontwikkelingen in risicogedrag en optreden van soa’s en het ontstaan van eventuele resistentie.

Het advies kun je hier lezen. Er is ook een samenvatting van geschreven, en er is een korte video bij gemaakt.

Aidsfonds - Soa Aids Nederland, het COC, de Hiv Vereniging en de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren juichen het advies van de Gezondheidsraad toe, en hebben in een open brief in Het Parool minister Bruins van VWS opgeroepen het advies per direct over te nemen.