Geen verdere stijging soa’s in 2017 blijkt uit de Thermometer seksuele gezondheid van het RIVM en meer over de rol van de huisarts bij soaconsulten

Deze maand verscheen de Thermometer met nieuwe cijfers en trends over soa en seksuele gezondheid in Nederland in 2017. ‘De rol van de huisarts bij soaconsulten’ van Jan van Bergen is het artikel van de maand in Huisarts en Wetenschap.

Uit de Thermometer blijkt onder andere dat de Centra Seksuele Gezondheid steeds meer bezoekers krijgen voor een soa-test. Maar het percentage bezoekers bij wie ook daadwerkelijk een soa is gevonden, is in 2017 gelijk gebleven. Dat is voor het eerst na een jarenlange stijging. Alleen chlamydia blijft licht toenemen bij heteroseksuele mannen. Lees de volledige Thermometer hier. Het persbericht van het RIVM vindt je hier. Het doel van de Thermometer is een eerste berichtgeving over de cijfers en trends van soa en seksuele gezondheid in Nederland in 2017.

Jan van Bergen beschrijft in zijn artikel ‘De rol van de huisarts bij soaconsulten’  in Huisarts en Wetenschap over de stabilisatie van soaconsulten in de huisartsenpraktijken, maar tevens de stijging van soaconsulten op de GGD. Verder gaat hij in op de terugkomst van syfilis, vooral onder mannen die seks hebben met mannen. Daarnaast wordt opgemerkt dat de populariteit van zelftests groeit, maar de huisarts heeft met twee derde van alle soaconsulten nog altijd een belangrijk aandeel in de soazorg. Die omvat meer dan alleen maar testen en behandelen. Ontwikkelingen zoals hiv-profylaxe, mycoplasmadiagnostiek, HPV-vaccinatie en e-health, vragen om een plaatsbepaling: wat is zinvol in de huisartsenpraktijk en wat niet? Lees het volledige artikel via deze link of download het artikel hier.