SeksHAG draagt bij aan Blije Doos voor Tweede Kamerleden

Tweede Kamerleden worden onder andere verrast met een 3d-clitoris en condooms voor aandacht seksuele rechten.

In de Tweede Kamer worden de woordvoerders Ontwikkelingssamenwerking, Onderwijs, Emancipatie en Zorg  verrast met een zgn. Blije Doos. Hiermee vragen maatschappelijke organisaties aandacht voor het brede terrein van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, zowel in Nederland als in ontwikkelingslanden. Een ‘’Blije Doos’’ is ook een doos met artikelen die aanstaande ouders ontvangen. Ook alle nieuwe Kamerleden zijn nu in afwachting van een aanstaand kabinet en daarom is een Blije Doos op z’n plaats.

Kennismaking seksuele gezondheid en rechten

Op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) en aidsbestrijding is Nederland wereldwijd voortrekker en moet dat blijven. In veel landen is het gebruik van de pil en condooms, het recht om je eigen partner te kiezen en toegang tot veilige abortus niet vanzelfsprekend. Net zo goed als dat er nog veel werk te doen is op bijvoorbeeld de strijd tegen kindhuwelijken, vrouwenbesnijdenis en seksueel geweld. In de Blije Doos zitten dan ook items die verwijzen naar urgente thema’s op dit gebied. Zo bevat de Blije Doos een regenboogmasker, dat symbool staat voor LGBTI-emancipatie, een kinderringetje voor kindhuwelijken, een kleerhanger voor onveilige abortus en mannen-en vrouwencondooms. Aidsfonds, Amref Flying Doctors, CHOICE for Youth and Sexuality, dance4life, Hivos, Plan Nederland, Rutgers, RNW Media, Simavi en Wemos vragen hiermee Kamerleden van de Commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zich voor deze thema’s in te blijven zetten.

Rutgers-directeur Ton Coenen: “Nederland heeft al jarenlang een internationale voortrekkersrol op het gebied van SRGR. Alle organisaties die vandaag aanwezig zijn in de Tweede Kamer werken aan de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in de hele wereld. Daarom is het goed dat Kamerleden met deze Blije Doos kunnen zien wat we allemaal doen en waarom dat belangrijk is."

Aandacht voor seksualiteit in Nederland

In de nationale Blije Doos voor de woordvoerders Emancipatie, Onderwijs en Zorg, zit onder andere een 3d-clitoris, symbool voor een fijn seksueel leven, een doosje van de hiv-preventiepil PrEP, en een zadelhoes met “Lekker kontje” wat symbool staat voor naroepen en seksuele intimidatie. De organisaties Atria, Movisie, Soa Aids Nederland, Sekshag, NVVS, Fiom, GGD GHOR en Rutgers vragen aandacht voor onder andere seksuele diversiteit, het belang van seksuele vorming, het voorkomen van abortus, seksueel geweld, intimiteit en seksualiteit bij ouderen en de betaalbaarheid van PrEP.

Ton Coenen over de nationale Blije Doos:  “In Nederland zijn we nog lang niet klaar met zorgen voor een plezierig en veilig seksueel leven voor iedereen. Iedere nieuwe generatie moeten we weer goede voorlichting, toegang tot anticonceptie en zorg bieden. In het onderwijs, in de zorg, in de hele maatschappij is er nog veel te doen. En daarbij hebben we de politiek heel hard nodig.”